Publicatie Kunst en Openbare Ruimte Utrecht

geschreven op 8 Feb, 2014

In opdracht van de Gemeente Utrecht beschrijf ik diverse kunstwerken in de openbare ruimte. De teksten verschijnen in een publicatie die alle kunstwerken uit deze stad in kaart brengt, die dankzij de percentageregeling tot stand zijn gekomen.

Lees verder

Spoorzoeken met stationsweb

geschreven op 8 Feb, 2013

In opdracht van Bureau Spoorbouwmeester, dat het ontwerp en vormgevingsbeleid voor de spooromgeving beschrijft, heb ik een artikel geschreven over Stationsweb. Deze online documentatieplaats over stationsgebouwen in Nederland, is een initiatief van Wichor Bramer.

Lees verder

Mirror Tree

geschreven op 10 Sep, 2012

In opdracht van Virtueel Museum Zuidas schrijf ik een artikel over het werk Mirror Tree van Anouk Vogel. De landschapsarchitecte ontwierp het monumentale glaskunstwerk speciaal voor de nieuwbouw van het St. Nicolaas Lyceum aan de Zuidas in Amsterdam. Mijn artikel verschijnt in een publicatie die in december 2012 tijdens de officiële opening van de school wordt gepresenteerd.

Lees verder

Meetingpoint John Körmeling

geschreven op 4 Sep, 2012

Afgelopen voorjaar heb ik in opdracht van Bureau Spoorbouwmeester een webtekst geschreven over de meetingpoint die John Körmeling voor zes grote stations in Nederland ontwierp. De tekst verschijnt als ‘teaser’ op de vernieuwde website van Spoorbouwmeester en gaat binnenkort online.

Lees verder

Publicatie Actors, Agents and Attendants II

geschreven op 9 Apr, 2012

In opdracht van SKOR heb ik een tekst geschreven over het werk van Sabrina Lindemann, dat verschijnt in de internationale publicatie Actors, Agents and Attendants II, rond het thema Social Housing – Housing the Social. De publicatie wordt gepresenteerd tijdens Documenta 13 in Kassel.

Lees verder

Jaarverslag Stroom Den Haag

geschreven op 19 Mar, 2012

In opdracht van Stroom Den Haag heb ik de redactie gevoerd van het Jaarverslag 2011. Stroom Den Haag beleefde in 2011 een rijk jaar met bijzondere tentoonstellingen, debatten, manifestaties en projecten zoals ‘DAGHAP’, ‘There, I Fixed It’, ‘Until it stops resembling itself’ en ‘Time/Bank Den Haag’.

Lees verder

Publicatie ‘Balkan in de Polder’

geschreven op 19 Mar, 2012

In opdracht van een groep kunstenaars en architecten die deelnamen aan de studiereis ‘What’s up, what’s down’ van het Fonds BKVB in 2010, heb ik bijgedragen aan de publicatie ‘Balkan in de Polder. Naar organische gebiedsontwikkeling in Nederland?’ van Ellen Holleman, Robert-Jan de Kort en Sabrina Lindemann (red.).

Lees verder

Verslag klankbordgroep kunstopdracht EUR

geschreven op 20 Feb, 2012

In opdracht van Mady Just de la Paisières heb ik de verslaglegging gedaan van een klankbordgroep waarin de visie voor een nieuw kunstwerk bij Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) werd besproken.

Lees verder

Spelen met het verleden

geschreven op 16 Feb, 2012

Er wordt weleens gezegd dat je het leven voorbij ziet flitsen wanneer je doodgaat. Alle dierbare herinneringen vliegen dan als een Hollywoodtrailer aan je voorbij.

Lees verder

Zichtbaar afwezig

geschreven op 2 Jan, 2012

Een slijptol, een paar sterke mannen en een bestelbus. Meer heb je niet nodig om een bronzen beeld uit de openbare ruimte weg te kapen. Kenmerkend is dat de gemiddelde bronsdief zich hierbij niet laat hinderen door enig kunsthistorisch besef. Of het nu gaat om een monumentale sculptuur van Henry Moore of een figuratief beeldje van een plaatselijke kunstenaar: het merendeel belandt uiteindelijk in de smeltoven.

Lees verder

Tedere verzameldrang

geschreven op 22 Dec, 2011

In het voorjaar strooide Diana Scherer een bak vol tuinaarde uit op haar balkon en zaaide het in met wilde bloemen. Het boeket dat ze van dit maandenlange experiment overhield, werd door de fotografe als een klassiek stilleven vastgelegd op camera. Het proces dat zich aan het oog van de beschouwer onttrekt, vormt een wezenlijk onderdeel in het werk van Scherer. De beelden die ze maakt zijn dan ook geen registraties van composities, maar veel meer een documentair verslag van een langdurig sculpturaal en botanisch onderzoek.

Lees verder

Wie verdedigt het publieke belang?

geschreven op 20 Oct, 2011

Via de internationale symposiumreeks Actors, Agents and Attendants onderzoekt SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte de rol van publieke kunst in de veranderende samenleving. Met een verzorgingsstaat die al decennia op zijn retour is, worden steeds meer overheidstaken aan de markt toevertrouwd. Deze politieke verschuiving is direct van invloed op SKOR, die met zijn kunstprojecten actief is op terreinen als zorg, woningbouw en onderwijs.

Lees verder

De onbetwistbare regels van de Raad

geschreven op 9 Oct, 2011

Sinds kort dragen de achtergevels van de Raad van State een werk van Joseph Kosuth. Via een lang lint van woorden smeedt de conceptueel kunstenaar de monumenten en nieuwbouw van de Raad letterlijk tot een geheel.

Lees verder

De kunstcollectie beschouwd

geschreven op 9 Oct, 2011

Met de renovatie en nieuwbouw van de Raad van State is ook de bestaande kunstcollectie grondig onder de loep genomen. Het resultaat is een evenwichtige verzameling die een relatie aangaat met de vernieuwde locatie.

Lees verder

Jong geleerd

geschreven op 24 Sep, 2011

Met terugwerkende kracht zou ik best wel weer naar school willen. Op één voorwaarde: dat het in Den Haag is. De kans is namelijk heel groot dat je daar als kind iedere schooldag in aanraking komt met een geweldig kunstwerk.

Lees verder

Festival DE BASIS

geschreven op 9 Sep, 2011

In opdracht van Stichting Kunst en Openbare Ruimte, CBK Utrecht en de Vrede van Utrecht schreef Floor Tinga de brochureteksten voor Festival DE BASIS dat op 10 en 11 september op de voormalige vliegbasis Soesterberg plaatsvond.

Lees verder

Stadspioniers gezocht!

geschreven op 9 Sep, 2011

Als het aan de gemeente Den Haag ligt wordt het industrieterrein de Binckhorst via organische stadsontwikkeling omgetoverd tot een bestemming om te wonen, werken en recreëren. De weg lijkt hiermee vrijgemaakt voor stedelijke transformatie van onderop. Om deze dromen waar te maken zijn echter wel pioniers nodig. In de vierde editie van het Binckcafé van Stroom Den Haag werd gezocht naar mogelijkheden om te pionieren op een bedrijventerrein. Hoe pak je zoiets aan? Welke randvoorwaarden zijn nodig?

Lees verder

Welkom Thuis

geschreven op 1 Sep, 2011

Van een huis een thuis maken. De kunstenaars en vormgever Fred Peerdeman, Silvia Russel en Peter Stufkens droegen samen met patiënten van GGZ inGeest, locatie Bennebroek bij aan de leefomgeving van de nieuwbouw. Het kunst- en participatieproject resulteerde in de aankleding van de entreehal en de vormgeving van twee huiskamers waarin de patiënt zich kan thuis voelen.

Lees verder

Streng doch rechtvaardig

geschreven op 20 Jul, 2011

De beeldend kunstenaar Alex Jacobs geeft het Openbaar Ministerie van Groningen identiteit door een hedendaagse vertaling van Vrouwe Justitia. Een beeldhouwwerk met schilderachtige kwaliteit.

Lees verder

Kunst of lantaarnpaal

geschreven op 12 Jul, 2011

Tijs van den Boomen schreef eens: ‘Het grootste bezwaar van kunst in de openbare ruimte is de onveranderlijkheid. Natuurlijk is een goed kunstwerk gelaagd en zet het je een paar keer op een ander been, maar ook dat houdt een keer op en dan hoort het definitief tot het straatmeubilair. Mooi of niet.’

Lees verder

Creatief lezen en schrijven met de Schoolschrijver

geschreven op 1 Jul, 2011

Op een speelse manier een opening bieden tot de wereld van het lezen en schrijven. Dat is in een notendop de missie van Stichting De Schoolschrijver. Niet door met een geheven vingertje te wijzen op het belang van taal, maar door kinderen zelf verhalen te laten verzinnen.<

Lees verder

Cultureel ondernemerschap als strategie

geschreven op 20 May, 2011

Tijdens een expertmeeting van het Nederlands Architectuurinstituut en Erfgoed Nederland in november 2010 werden de kunstprojecten Freehouse, Hotel Transvaal en 100 % Mode aan een grondige analyse onderworpen. Ze verschillen in aanpak, maar hebben allemaal hetzelfde doel: het stimuleren van cultureel ondernemerschap in de wijk. De kunstprojecten Freehouse, Hotel Transvaal en 100 % Mode werden tijdens een expertmeeting van het Nederlands Architectuurinstituut en Erfgoed Nederland aan een grondige analyse onderworpen.

Lees verder

Naastenliefde voor buitenbeelden

geschreven op 4 May, 2011

Vijf jaar geleden woonde ik in het Utrechtse volksbuurtje Ondiep. Op een warme zomeravond raakte ik in gesprek met mijn buurvrouw die op dergelijke dagen de stoep omtoverde tot een plaatselijk café. Het was een gezellige boel tot ik refereerde aan kunst in de openbare ruimte. Toen sloeg de stemming acuut om.

Lees verder

Groene structuur als levensader

geschreven op 3 May, 2011

Het toneel is hetzelfde, alleen de spelers zijn veranderd. De tuinstad van de 21e eeuw vraagt niet alleen om een nieuw scenario, maar ook om de herwaardering van wat deze zo kenmerkt: het groen. Naar aanleiding van de publicatie De Groene Kracht van Yttje Feddes werd tijdens een studiedag onderzocht hoe het verwaarloosde groen weer benut kan worden als vitaal onderdeel van de wijk.

Lees verder

Een verstandig huwelijk?

geschreven op 13 Apr, 2011

Het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting fuseren, op het moment dat het kabinet aanstuurt op een veel groter algemeen ‘cultureel investeringsfonds’. Heeft de fusie van de beeldende kunstfondsen nog zin?

Lees verder

Verslag werkconferentie Echt Zien

geschreven op 27 Mar, 2011

Gebiedsontwikkeling wordt steeds vaker gezien als een actuele maatschappelijke opgave, waarin ook kunst een rol krijgt toebedeeld. Tijdens de werkconferentie Echt Zien: de meerwaarde van kunst bij gebiedsontwikkeling lieten de provincie Zuid-Holland en Kunstgebouw zien dat kunstenaars nieuwe perspectieven kunnen bieden in de manier waarop wij het landschap ervaren.

Lees verder

Prullenbak als vijand

geschreven op 7 Mar, 2011

Onlangs moest ik met mijn zoontje naar het ziekenhuis. Het was een routinebezoekje aan de oogarts, eigenlijk niets bijzonders. Aangezien ik wel vaker voet zet in het Kennemer Gasthuis in Haarlem-Noord, viel mij bij binnenkomst direct iets op aan de inrichting. Waar het indrukwekkende kunstwerk Hard Copy, Real Time van David Jablonowski normaal gesproken ‘vrij’ in de ruimte staat, waren de banken en een klein leestafeltje nogal schaamteloos tegen de sculptuur aangeschoven.

Lees verder

Denk jezelf rijk

geschreven op 2 Mar, 2011

In een zielloos vergaderzaaltje van het Utrechtse NH Hotel staan een rij stoelen opgesteld voor een beamerinstallatie. Op het scherm is een strakblauwe hemel te zien waarop briefgeld in een constante stroom de bezoeker tegemoet vliegt. Op de achtergrond klinkt een liedje op herhaling: ‘Motivation, it’s focussing on who you truly are, aim higher for one specific star.’

Lees verder

‘Museum boring? Hell no!’

geschreven op 1 Mar, 2011

Een 14-jarige jongen met de baard nog niet in de keel, deelt wat onwennig badges uit aan professionals in de erfgoedsector. Dat het zweet hem in de handen staat is niet gek wanneer je bedenkt dat het symposium in het Noord-Hollands Archief die dag om hem en zijn klasgenoten draait.

Lees verder

Teksten SKOR

geschreven op 28 Feb, 2011

Voor de website van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte heeft Floor Tinga een aantal recent opgeleverde kunstopdrachten beschreven. Het gaat om een drietal opdrachten van Hans Muller, Marcel Schmalgemeijer en Peter Vink die bij zorginstellingen gerealiseerd zijn. Via onderstaande links komt u bij de beschrijvingen terecht.

Lees verder

Ontwapenende adolescentie

geschreven op 26 Feb, 2011

Het was in 1996 toen Rineke Dijkstra met ‘The Buzz Club/Mysteryworld’ adolescenten uit Liverpool en Zaandam van de dansvloer plukte en vastlegde op camera. Pubers die voor de lens van Dijkstra verschenen waren vaak nog bedwelmd door de drank of hyper van de speed. Al kauwgom kauwend stonden de jongeren te hakken in hun glimmende trainingspakken. De foto’s en video doen mij denken aan de tijd toen ik zelf als tiener ronddwaalde op illegale housefeesten.

Lees verder

Voetbal wint terrein

geschreven op 15 Feb, 2011

Voetbal. Het kon mij voorheen maar weinig interesseren. Dat ligt misschien aan mijn cultureel verantwoorde opvoeding, waarin deze volkssport met veel dedain als een overschat verschijnsel werd weggezet. Oranjegekleurde woonwijken en overvolle cafés met metershoge televisieschermen, waren doorgaans niet aan mij besteed. Onlangs ben ik pas echt goed ingevoerd in deze balsport. Niet dankzij de marketing van een plaatselijke club, maar via kunst in de openbare ruimte. In de artistieke wandelgangen wordt het fenomeen al enige tijd zonder gêne omarmd.

Lees verder

De verwantschap van kunst en natuur

geschreven op 1 Feb, 2011

De natuur vormt een aantrekkelijk podium voor kunstenaars. Niet zelden reflecteren kunstenaars daarbij op de waarden van de natuur en de omgang met het landschap. Voor het publiek dat op tentoonstellingen in de natuur afkomt, voegt kunst een extra laag toe aan de beleving van het landschap. Een gegeven dat natuurbeheerders ook nastreven door hun natuurgebieden open te stellen voor publiek.

Lees verder

Op naar een duurzaam Limburg

geschreven op 21 Jan, 2011

Al enige tijd promoot Zuid-Limburg zichzelf met de slogan Bright site of life. Een overvloed aan ruimte, banen en betaalbare woningen moeten de randstedelingen uit hun te krappe huizen naar het zuiden des lands lokken. Limburg kan er namelijk niet omheen: ze krimpt. Welke oplossingen dragen architecten aan? Duurzaamheid lijkt het devies.

Lees verder

Traject van verbeelding

geschreven op 19 Jan, 2011

Rivieren, steden, polders en duinen. Wie een ritje maakt met de RijnGouwelijn, doorkruist de natuur van het Groene Hart. De reiziger heeft geen stress van files, maar kan heerlijk opgaan in het unieke landschap dat aan hem voorbijtrekt.

Lees verder

Omarmen van leegte

geschreven op 7 Dec, 2010

Nu de economische crisis onze gejaagde levens tot een pas op de plaats maant en leegstand op vele plekken eerder regel dan uitzondering is, zijn er twee opties: zitten kniezen en wachten tot de markt weer aantrekt, of leegstand met een gezonde dosis creativiteit benutten. De creatieve sector kiest voor het laatste.

Lees verder

Als een feniks uit de as

geschreven op 5 Dec, 2010

Mag je een beeld zomaar van haar oorspronkelijke betekenis ontdoen? Deze vraag stond centraal tijdens een discussie rondom het Gastarbeidermonument van Hans van Houwelingen en Mohammed Benzakour, dat werd gehouden tijdens het symposium LOKO10 over kunst en monumenten in de veranderende stad.

Lees verder

Ruimtezicht bij ‘LOKO in Town’

geschreven op 3 Dec, 2010

Elk jaar vindt de landelijke kennisdag LOKO plaats waar opdrachtgevers, kunstenaars en bemiddelaars elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen over actuele onderwerpen. Verschillende thema’s vormen hierbij het startpunt voor lezingen, debatten en presentaties.

Lees verder

De eetbare stad

geschreven op 29 Nov, 2010

Eén groot feestmaal. Door die bril kijken Wietske Maas en Matteo Pasquinelli naar de stad. Met Urbanibalism onderzoeken ze de gastronomische mogelijkheden die het stedelijk weefsel te bieden heeft.

Lees verder

Trotse gebruikers

geschreven op 19 Nov, 2010

Het Afrikaantje, de Wonderboom en de Japanse Nachtschone. Dit is zomaar een greep uit de flora die de bewoners van Hostel Wittevrouwen afleiding bieden van de dagelijkse routine waarin harddrugs hun leven regisseren. Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd creëerde met de ‘Kas’ een klein paradijs voor rust en persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder

Goed voorbereid de crisis in

geschreven op 18 Nov, 2010

Is het mogelijk een zelfvoorzienend paradijs te creëren in de stad? Voor het Haagse stadsdeel Escamp ontwierp de Britse kunstenaar Nils Norman ‘Eetbaar Park’, een project bestaande uit twee permacultuurtuinen en een duurzaam paviljoen. De opening van Eetbaar Park vormde voor opdrachtgever Stroom Den Haag aanleiding om een symposium te wijden aan permacultuur binnen de stedelijke context.

Lees verder

Loslopen op Bakkum

geschreven op 5 Nov, 2010

Het was een opvallende verschijning tijdens de zomer van 2010. Gestoken in een witte overal en een praatjeswagen in de hand, liep de kunstenaar Oscar Prinsen (Soest, 1966) langs de tenten en vakantiehuisjes van de Kennemer Duincamping in Bakkum. Af en toe onderbrak hij zijn wandeling om een praatje te maken. Nooit werd hij hierin vervelend of opdringerig.

Lees verder

Het vermogen van Marxloh

geschreven op 18 Oct, 2010

Terwijl het debat over de ‘mislukte’ multiculturele samenleving in Duitsland hevig woedt, laten inwoners van de achterstandswijk Marxloh zien dat het ook anders kan. Door een flinke dosis creativiteit en zelforganisatie weet de wijk haar negatieve stempel stukje bij beetje van zich af te schudden. Een studiedag maakt duidelijk hoe potenties in stedelijke vernieuwingswijken worden benut.

Lees verder

Ruimte voor experiment

geschreven op 10 Oct, 2010

CityCamp Castricum stond deze zomer garant voor een prettige ontregeling in het Noord-Hollandse forensendorp aan zee. Nu de tenten weer zijn opgeruimd, rijst de vraag welke lessen er te trekken zijn voor de toekomst.

Lees verder

Hinkend op twee benen

geschreven op 10 Oct, 2010

Trajectum Lumen afficheert zich als een ontdekkingstocht langs artistiek uitgelichte locaties. De route door het duister houdt het midden tussen een kunstmanifestatie en een toeristische attractie. Ondanks een paar pareltjes slaat de balans regelmatig door naar oppervlakkige overdaad.

Lees verder

Groeten uit de Bijlmer

geschreven op 29 Sep, 2010

Een zomerse vrijdagmiddag in de Bijlmer. Door de grote hoeveelheid groen is het eigenlijk één groot park met veel grasvelden waar je gemoedelijk je picknickkleedje kunt uitleggen. Op straat maken mensen gezellig een kletspraatje…

Lees verder

Monumentaal gebaar

geschreven op 19 Sep, 2010

Werd de schatkist vroeger bewaakt achter een gesloten bolwerk van ruw beton, sinds 2008 is het Ministerie van Financiën getransformeerd tot een gebouw met een transparante uitstraling. De kunsttoepassing van Jan van der Ploeg vormt een bekroning op het vernieuwde uiterlijk van dit departement.

Lees verder

Gastvrij Castricum

geschreven op 1 Sep, 2010

Al dagen waren ze er druk mee. Ze konden er zelfs niet van slapen. Loes (5) en Karel (4) kregen kampeerders in hun achtertuin. Wildvreemde mensen die ineens haringen in hun speelweide sloegen en ’s ochtends mee aten van de chocoladepasta. En dat allemaal in het kader van een kunstproject.

Lees verder

Erfgoed als bindmiddel

geschreven op 28 Aug, 2010

Onlangs ontving ik een folder in de bus van een firma die het ‘slapen bij de boer’ promoot. Rustieke tafereeltjes van gelukkige kinderen die lammetjes de fles geven, potjes rijst die op een houtvuurtje pruttelen en kippen die tussen het servies rondscharrelen, passeren in deze glossy folder de revue.

Lees verder

Onze Dijken – Ontdek de verhalen

geschreven op 21 Aug, 2010

Door mensenhanden gevormd. Dat zijn onze dijken. Ontstaan op de drassige moerasgronden, zijn deze bouwwerken in het landschap voortdurend aangepast naar onze leefomstandigheden. Een proces dat tot op de dag van vandaag nog altijd in ontwikkeling is. Wie zich tegen het water wil beschermen, moet de handen uit de mouwen steken.

Lees verder

Wachten op een idylle

geschreven op 10 Aug, 2010

Met hun kaarsrechte lijven snijden de Emscher en Seseke door het ruige landschap. De twee stinkende rivieren hebben tot voor kort gediend als open riool voor de industrie. Momenteel wordt hard gewerkt ze terug te toveren naar schone, meanderende beekjes. Tijdens RUHR.2010 reageren Nederlandse kunstenaars op deze ontwikkeling.

Lees verder

Pionieren in het Ruhrgebied

geschreven op 10 Jul, 2010

Verwijderd van toeristische paden, banen de deelnemers van Expeditie RUHR.2010 zich een weg langs gecultiveerde groenstroken, oerbossen, kanalen, spoorlijnen en snelwegen. Als echte ontdekkingsreizigers betreden ze onbekend terrein. De vondst: een overvloed aan ongepland gebied en inspirerende voorbeelden van spontaan ruimtegebruik.

Lees verder

Iedereen is kwetsbaar

geschreven op 17 May, 2010

Een jonge vrouw staat weggedoken in de hoek van de kamer. Haar gezicht is gericht naar de muur. Onder haar lange rok is nog net zichtbaar hoe haar enkels zijn vastgebonden. Ze is letterlijk en figuurlijk gevangen in zichzelf.

Lees verder

Autarkisch proefkonijn

geschreven op 10 May, 2010

Heb je dat rode ding gezien?
Welk rode ding?
Naast het NAi, het is een installatie van Hans Kalliwoda getiteld ‘The World in a Shell.’
Wat? Vertel?!

Lees verder

De waarde van het hier en nu

geschreven op 10 May, 2010

Tussentijd. Het is de periode waarin een stedelijk gebied in transformatie verkeert. In het landschap van dichtgetimmerde huizen en braakliggende veldjes lijkt de pauzeknop te zijn ingedrukt. Iedereen is in afwachting van het gedroomde eindbeeld. Juist in deze periode is er behoefte aan een constructieve invulling van het heden. De kunstenaarsorganisatie Mobiel projectbureau OpTrek publiceerde twee lijvige boeken die een lans breken voor urbane planning in de tussentijd.

Lees verder

Ode aan de outsiderkunst

geschreven op 21 Apr, 2010

Gespeend van iedere kennis over vorm of inhoud, zetten ‘outsiders’ hun rauwe tekeningen op papier. Beeldhouwer Joost van den Toorn toont zijn collectie van deze schizofrenen, autisten en andere buitenstaanders, temidden van zijn eigen werk in het Kröller-Müller museum.

Lees verder

‘Jij bent 11 % normaal. Sorry’

geschreven op 3 Mar, 2010

De man van de garderobe heeft een grote harige spin op zijn hand. Gelukkig geen echte, maar een tattoo. Nog voor ik de tentoonstelling Niet Normaal in de Beurs van Berlage betreed, betrap ik mezelf op de gedachte: dit is toch niet normaal?

Lees verder

Verhalend landschap

geschreven op 1 Mar, 2010

In ieder landschap schuilt een verhaal. Strakke sloten die groene weilanden doorkruisen verklappen de tekentafel waarop ze lang geleden zijn ontstaan. Maar niet alleen het zichtbare verraadt de identiteit van een landschap. Ook in de herinnering van bewoners leven verhalen over het land voort.

Lees verder

Lichtvoetige decors van dood en verderf

geschreven op 15 Dec, 2009

Een schattig hertje dartelt onschuldig in het rond. Een militair heeft het beestje in zijn vizier en haalt het met ruw wapengekletter neer. Terwijl de slagaderlijke bloedingen als fonteinen uit het diertje spuiten, verschijnen wraaklustige wolven met tanks ten tonele, die op hun beurt de militair om zeep helpen. Welkom in de wereld van Martha Colburn

Lees verder

Schuilplaats voor exoten

geschreven op 1 Dec, 2009

Wie wordt opgenomen bij Altrecht, heeft waarschijnlijk net zo’n grote kans om in aanraking te komen met kunst als met medicijnen. Begin september vierde de instelling voor geestelijke gezondheidszorg de komst van twee nieuwe kunstwerken: Rotating Sheltersvan Winter/Hörbelt en Exotics van Inges Idee.

Lees verder

Paradox van de zichtbaarheid

geschreven op 11 Nov, 2009

Een reusachtig stalen mensbeeld van 25 meter hoog kijkt binnenkort uit over het Markermeer in Lelystad. Met Exposure van de Britse kunstenaar Anthony Gormley, geeft de Gemeente Lelystad uitdrukking aan haar verlangen naar zichtbaarheid. Of de inwoners van Lelystad dit verlangen ook delen blijft echter onbeantwoord.

Lees verder

‘Het gaat niet om roots, maar om routes’

geschreven op 4 Aug, 2009

Culturele diversiteit is een veel gebezigde term binnen de kunstensector. Maar wat houdt het precies in? Wanneer ben je nou ‘cultureel divers’ bezig? Volgens Özkan Gölpinar is niet je culturele achtergrond, maar je blik op de wereld van doorslaggevend belang.

Lees verder

Een plek tussen binnen en buiten

geschreven op 10 Jun, 2009

Jeroen Doorenweerd (1962) moest er wel even over nadenken toen hij in 2006 door de gemeente Utrecht gevraagd werd een kunstopdracht in samenwerking met verslaafde dak- en thuislozen van het Hostel Wittevrouwen te realiseren.

Lees verder

Geloof in tijden van ongeloof

geschreven op 10 Apr, 2009

Herstructurering is een hot item binnen de hedendaagse stedenbouw. De wederopbouwarchitectuur wordt in het zelfde tempo gesloopt als het is neergezet. Maar wie staat er eigenlijk stil bij de schoonheid van deze betonnen flatgebouwen? En waarom kan het verval niet geleidelijk intreden, in plaats deze 20e eeuwse monumenten hardhandig op te blazen?

Lees verder

Moestuin als straatbeeld

geschreven op 3 Apr, 2009

‘Chocolademelk, dat komt toch uit een bruine koe?’ In een tijd waarin melkvee nog maar sporadisch de buitenlucht ziet, wint deze kinderlijke uitspraak aan geloofwaardigheid. Wie is zich immers nog bewust waar ons voedsel vandaan komt? Tijdens de manifestatie Foodprint van Stroom Den Haag, staat deze vraag centraal.

Lees verder

Een schoen die wringt

geschreven op 9 Mar, 2009

Het is net als wanneer je schoenen draagt die een maatje te klein zijn. Hoe mooi ze ook van de buitenkant lijken, ze zitten gewoon niet lekker. Voor de video installatie Cinquante Fifty van Pipilotti Rist in de Erasmusbrug garage geldt hetzelfde.

Lees verder

Maakbare Maasvlakte

geschreven op 9 Feb, 2009

Het is de Nederlander eigen: als er geen land is, dan maken we het toch gewoon zelf? De Maasvlakte wordt in de komende jaren voor drie miljard euro met 2.000 hectare land uitgebreid. Kosten nog moeite worden gespaard om deze niet onomstreden landwinning op een vlotte manier aan de man te brengen. En daar hoort kunst natuurlijk ook bij.

Lees verder

Tentoonstelling vol contrasten

geschreven op 1 Dec, 2008

ARNHEM – Zoals Gustave Courbet eind 19e eeuw de kunst ontdeed van alle romantiek door de alledaagse realiteit te tonen, zetten kunstenaars vandaag de dag vaak fictie in om het werkelijkheidseffect te versterken. Zo ook in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA). Met Dealing with Reality spelen de kunstenaars Germaine Kruip, Hans op de Beeck, Mathilde ter Heijne, Tirzo Martha en Melissa Gordon een spel met de werkelijkheid.

Lees verder

Kunst die compassie oproept

geschreven op 21 Jun, 2008

Een vlag die niet partijdig is, maar wel kleur bekent. Bestaat zoiets? En een maagdelijk wit kleed in de buitenlucht achterlaten, is dat niet de goden verzoeken? Kunstenares Rini Hurkmans lijkt deze paradoxen te hebben getackeld. Hoewel ze het niet had voorzien, bleek het publiek tijdens Sonsbeek 2008 zich met compassie te ontfermen over haar kunstwerken.

Lees verder

‘Wil jij onze meester worden?’

geschreven op 4 Dec, 2007

Een jongetje met blonde stekels stapt op Jaap Velserboer af. “Wil jij meester worden op onze school?” vraagt hij met een verlegen blik. Velserboer trekt een brede glimlach maar bedankt voor het aanbod. De beeldend kunstenaar heeft net met succes het zeven maanden durende project ‘Schotten voor de Boeg’ afgerond op basisschool de Vesterhavet in Hoofddorp

Lees verder

Aan de slag als planoloog

geschreven op 7 Dec, 2006

Mag je zomaar een sloot dempen, omdat je huizen in een weiland wilt bouwen? Wat komt er kijken bij de aanleg van een snelweg? Dit soort vragen staan centraal bij het project Plan je eigen ruimte van Erfgoed Actueel.

Lees verder

Cultuureducatie volgens… Stichting Autoped

geschreven op 21 Jun, 2006

Hoe laat je kinderen en jongeren in aanraking komen met cultuur? Cultuureducatie volgens… portretteert elke keer een culturele instelling of school die kinderen en jongeren op zijn eigen manier weet aan te spreken. Deze keer Stichting Autoped, die kinderen laat kennismaken met literatuur en beeldende kunst.

Lees verder

Cultureel Erfgoed in een flesje

geschreven op 1 Oct, 2005

Kun je de geur van lucht en wolken vangen in een flesje? De gedachte roept beelden op van de romanfiguur uit Das Parfum (Patrick Süskind), die de lichaamsgeur van mooie jonge vrouwen abstraheert tot een parfum. Dat ook binnen de beeldende kunst ongrijpbare geuren tot leven kunnen komen, bewijst het parfum L’ Essence de Mastenbroek van kunstenares Birthe Leemeijer. Het parfum wordt sinds september door de Bijenkorf verkocht.

Lees verder